Laddar Evenemang

Föreläsning om Rumkovskis syndabock Maks Szczęśliwys i Lodz getto- 12 mars em

mars 12, 2023 @ 17:00 - 18:30

 

  • Denna evenemang har passerat.

Detaljer

Datum:
mars 12, 2023
Tid:
17:00 - 18:30

Föreläsning av Simo Muir om anklagelserna mot Maks Szczęśliwy, så som det presenterades vid hedersdomstolen i Helsingfors 1949 – 1953. Muir är universitetslektor i jiddisch vid Lunds universitet.

Föreläsare Simo Muir

Föreläsare Simo Muir vid Lunds universitet.

Szczęśliwy, vars polska namn betyder ” lycklig”, var chef för försörjningsavdelningen i Łódź getto och juderådets ordförande Chaim Rumkowskis närmaste man. År 1949 blev Szczęśliwy anklagad för brott mot mänskligheten.

Judiska församlingen i Helsingfors inrättade en hedersdomstol under ledning av församlingens rabbin. Hedersdomstolar upprättades i flera länder efter 1945 för att ta ställning till om judiska kollaboratörer skulle få tillhöra judiska församlingar och institutioner. Domstolen i Helsingfors kontaktade judiska institutioner i Sverige, Polen, Storbritannien och Israel för stöd och hjälp. Slutligen överförde man fallet till den högsta rabbinska domstolen i Israel. Simo Muir berättar om domstolens arbete och hur förändrade attityder i församlingar med överlevande gentemot kollaboratörer och medlemmar i Judiska råd ledde till den slutliga utgången av fallet.

Föredraget hålls på engelska.

Sista anmälningsdag: 3 mars.
Anmäl dig till [email protected]
Plats i centrala Stockholm. Exakt plats får du veta vid anmälan.

Arrangemanget sker i samverkan med Judiska Församlingen i Stockholm.