Laddar Evenemang

Jiddischteater med Sauter och Schulman 23 november 2023

november 22, 2023 @ 08:00 - 17:00

 

  • Denna evenemang har passerat.

Detaljer

Datum:
november 22, 2023
Tid:
08:00 - 17:00

Välkommen till ett samtal om jiddischteater med Sylvia och Willmar Sauter, aktuella med en ny bok om jiddischteater i Sverige och i världen, och jiddischisten Sarah Schulman.

Tid: 23 november kl. 18
Plats: Judiska museet, Själagårdsgatan 19 i Gamla Stan

Mer än 100 år av jiddischteater i Sverige
Följ med på en fascinerande resa genom över hundra år av jiddischteater i Sverige!

Samtalet rör sig genom jiddischteaterns långa och hittills okända svenska historia. Du får höra mer om när teateramatörerna spelade på jiddisch för den svenska offentligheten, när de återgav 1945-års räddade livsvilja och identitet, hur det gick till när överlevande från Förintelsen förde med sig kleynkunst från Centraleuropa, och när jiddisch som officiellt minoritetsspråk inspirerade en ny generation jiddische teateramatörer.

Idag märks Sveriges jiddischkultur i världen – den har inte bara överlevt, den lever!

Medverkande:
– Sylvia Sauter är ordförande i Stockholms Jiddische Teateramatorn.
– Willmar Sauter är professor i teatervetenskap vid Stockholms universitet. Tillsammans har de nyligen gett ut boken Teater på jiddisch – i Sverige och i världen (Gidlunds förlag).
– Sarah Schulman är jiddischist, författare, bokförläggare för Dos Nisele Farlag, producent och styrelsemedlem i Jiddischsällskapet i Stockholm.

Under samtalet visas unikt material och fotografier från jiddischteatern i Sverige som ingår i Judiska museets samling.

Anmäl dig till samtalet här!

Samtalet ingår i museets entré och betalas på plats med kort eller Swish: 100 kr ordinarie, 80 kr pensionär och student.

Ett samarbete mellan Judiska museet och Jiddischsällskapet i Stockholm.

Bild: Ensemblen i A gefeferte Megile som uppträdde för Förintelsens överlevande runt om i Sverige. Dekoren tillverkades i Isaac Grünewalds ateljé. Foto: Anna Riwkin-Brick. JUDF02870 ur Judiska museets samling.