Laddar Evenemang

Judar, jiddisch och teater & filmvisning av Mischmasch- 14 mars 2023

mars 14 @ 05:30 - 20:00

 

  • Denna evenemang har passerat.

Detaljer

Datum:
mars 14
Tid:
05:30 - 20:00

”Judar, jiddisch och teater” & visning av filmen Mischmasch

Datum: Torsdagen 14/3

Tid: kl. 17:30

Anmälan: Vänligen anmäla dig via länk nedan senast 8/3

Välkommen till en helkväll om jiddischteater! Kvällen inleds med en föreläsning av Sylvia och Willmar Sauter och följs av filmvisning och samtal med regissör Uta Monika Arning.

Föreläsning: ”Judar, jiddisch och teater: Från Kung David till Avrom Goldfadn – till Stockholms Jiddische Teateramator’n” med Sylvia och Willmar Sauter

Jiddischteatern är en senkomling i teaterhistorien – men fanns det verkligen ingen tidigare teater i judarnas historia? Var det förbjudet för judar att spela teater? Sylvia och Willmar Sauter berättar om judisk teater före och efter Goldfadns första föreställning på jiddisch i oktober 1876 utifrån deras nya bok Teater på jiddisch – i Sverige och i världen. (Gidlunds förlag 2023).

Filmvisning: Mishmash med regissör Uta Monika Arning

En lustfylld berättelse om en amatörteatergrupp i Stockholm som tar sig an August Strindbergs Ett drömspel på jiddisch. Det är ett ovanligt projekt, särskilt med tanke på att det är första gången ensemblen ger sig i kast med Ett drömspel, en pjäs som ursprungligen inte präglades av humor. Dessutom är detta deras debut på en professionell scen.

Sylvia Sauter är legitimerad fysioterapeut och diplomerad IHR. Hon är född i Stockholm och hennes modersmål är jiddisch. Hon är ordförande för och aktiv medlem i Stockholms Jiddische Teateramator’n. Hon har varit redaktör för tidskriften Palliativ Vård och gett ut en bok om fysioterapi i palliativ vård.

Willmar Sauter är professor i teatervetenskap vid Stockholms universitet. Han är författare/medförfattare till ett dussin böcker om teater, skrivna på svenska, engelska och tyska. Hans skrifter är främst inriktade på svensk och internationell teaterhistoria samt receptions- och publikforskning och han har skrivit och föreläst om judisk teater.

Uta Monika Arning är en prisbelönt författare, regissör och producent. Efter en Master i Business i Tyskland och Japan studerade hon filmregi vid Master of Fine Arts-programmet vid New York University Tisch School of the Arts Asia i Singapore. 2011 regisserade hon sin första långfilm ”Snowchild” i Japan. Filmen belönades vid Moskvas internationella filmfestival i sektionen ”Perspektiv” och visades på många internationella film festivaler. “Mischmasch” är hennes senaste projekt och finns för närvarande på SVT Play. Teatergruppen Stockholms Jiddische Teateramator inspirerade Uta till att skriva en jiddisch-svenks komedi  för vilken hon fått utvecklingsstöd från Svenska Filminstitutet. Filmen kommer att vara en internationell samproduktion mellan Sverige, Tyskland och Israel.

Anmälan: https://www.cognitoforms.com/paideia1/judarjiddischochteatervisningavfilmenmischmasch143

Eventet ges på svenska och engelska. Eventet ges på svenska och arrangeras av Paideia folkhögskola, Judiska Församlingen i Stockholm & Jiddischsällskapet i Stockholm. Fri entré