Jiddischföreningar i Stockholm

Stockholms Jiddische Teateramator’n

Stockholms Jiddische Teateramator’n är en ideell teaterförening vars målsättning är att med hjälp av teater sprida, upprätthålla, revitalisera och utveckla minoritetsspråket jiddisch. Genom teater bidrar vi till att språket lever vidare och utvecklas, både för egen del och för publiken. Det språk med formuleringar, ordval och teman som pjäserna vi spelar är skrivna på, skiljer sig ofta från det språk som talades i mångas hem, så uppsättningarna blir utvecklande även för ensemblens medlemmar. Judith Hollander är regissör. Jiddischteatern söker alltid efter nya talanger!

Teatersällskapets hemsida finner du här

Stockholms Jiddischkör דער ייִדישער כאָר

Stockholms Jiddischkör består av cirka 45 amatörsångare, en professionell pianist och körledaren Lena Björk-Franzén. Vi sjunger på Jiddisch och Hebreiska, ibland på Ladino. Kören har uppträtt på många ställen, bland annat på minnesdagen över upproret i Warszawas getto på Raoul Wallenbergs torg, samt med Stockholms Jiddisch Teateramator’n. Alla är välkomna och man behöver inte vara judisk för att vara med. Vi är en mycket blandad grupp i alla åldrar ända upp till 90 år.

Om du är intresserad av delta i Stockholms Jiddischkör, kontakta Christina Brask

Der Nayer Dor – Den nya generationen

Fritt översatt till Den nya generationen, är en ny medlemsförening i Jddischförbundet, som försöker samla yngre personer med ett intresse för jiddisch.
”Vi vill fånga upp unga människor som är intresserade av både språket och kulturen. Vi vill guida dom in i jiddischvärlden. De som vänder sig till oss kan antingen komma in i våra projekt eller också så kan vi guida dom till andra projekt och språkundervisning i Tel Aviv eller Varshe (Warszawa)”, berättar Niklas Olniansky som är föreningens ordförande.

Läs mera här

Paideia Folkhögskola

Paideia folkhögskola är Sveriges första folkhögskola med judisk profil. Genom de judiska profilkurserna verkar Paideia folkhögskola för att stärka judisk folkbildning i Sverige. Paideia folkhögskola ger flera kurser varje termin i jiddisch, både språk- och konversationskurser. Kurser om jiddischteater, litteratur och politik erbjuds också. Jiddischkurserna på Paideia folkhögskola ges i samverkan med JIddischsällskapet i Stockholm.

Paideia folkhögskolas kurser finner du här: https://paideiafolkhogskola.se/course-new/